top of page

Hielspoor
 

Wat is hielspoor en hoe behandelen wij dat?

Een hele spier bestaat uit 2 peesplaten. Deze zitten vastgegroeid aan het bot. De ene bevindt zich vaak onder het gewricht terwijl de andere zich boven het gewricht bevindt. Tussen deze peesplaten en de vlezige spierbundel (deze is zichtbaar door bijvoorbeeld jouw arm te buigen onder spanning, de zogenaamde spierbal) bevindt zich de pees.
Voor de duidelijkheid alles op een rij;
Peesplaat-pees-spierbundel-pees-peesplaat.
Om een gewricht te kunnen bewegen bijvoorbeeld de enkel zit 1 peesplaat onder de knie en de ander zit vast onder de hak. De spierbundels zijn jouw kuiten. Deze kuiten bestaan uit 3 spierbundels. Een dubbelkoppige. Dat zijn de bundels links en rechts van jouw kuit die vast zitten aan de linker- en rechterkant van jouw hak. En in het midden zit ook een spierbundel, deze loopt door tot onder de hak. Als een van deze spierbundels vol zit met afvalstoffen gaat deze vaak verkrampen. De spier wil namelijk deze afvalstoffen samenpersen om weer zijn werk te kunnen doen.
 

Hoe ontstaat nu hielspoor?

Door verkramping kan er zoveel druk op de pees en peesplaten uitgeoefend worden dat de peesplaat los kan raken.
 

Hoe kan ik hielspoor voorkomen?

Zodra je krampen in je kuit krijgt zo snel mogelijk los laten masseren.
 

Hoe behandelen wij hielspoor?

Wij zorgen ervoor dat de veroorzaker zoals gezegd de afvalstoffen weer vrij komen zodat de spanning van de peesplaat af gaat en het weer kan genezen. Maar…….let op. Als de spierspanning opgelost is kan de pijn onder de hak nog wel 5 tot 8 weken te voelen zijn. Deze verdwijnt pas helemaal als de peesplaat geheel genezen is.

bottom of page