Ontstekingen

Wat en waarvoor dienen ontstekingen en hoe ontstaan deze?
In onze westerse medische wetenschap .. moet een ontsteking zo snel mogelijk bestreden worden.
Maar de vraag is moet dat altijd????

Waarom?
Heel eenvoudig om de pijn die het veroorzaakt kwijt te raken.

Waar is een ontsteking goed voor?
Stel u hebt een splinter in uw vinger en deze is bijna niet te verwijderen. Het afweermechanisme van uw lichaam gaat aan het werk door de omliggende delen waar de splinter zit week te maken. Het is de ontsteking die dat doet. Na ongeveer een dag komt de splinter los en kunt u deze door druk op de huid zo verwijderen. Op het moment dat de splinter het lichaam heeft verlaten gaat de ontstane wond vanzelf weer genezen.

Geldt dit voor alle ontstekingen?

Nee.
Voor spier, pees en peesplaat ontstekingen zoals een slijmbeursontsteking wel.
Wat gebeurt er bij een slijmbeursontsteking?
De slijmbeurs moet je zien als een buisje die een omhulsel is van de pees. Deze zorgt ervoor dat de pees vrij voor en achteruit kan bewegen zonder dat het naar links of rechts verschuift. Stel u traint uw lichaam elke dag. Je spieren kunnen hierdoor overbelast raken en gaan verzuren. Deze verzuring gaat zich verkleven tussen de spieren. Deze afvalstoffen gaan zich opbouwen en worden ook wel knopen genoemd. Hierdoor kan de spier niet meer optimaal functioneren. Om dit tegen te gaan gaat de spier verkrampen. Deze verkramping doet het lichaam zelf.

Door de druk die ontstaat wil de spier de afvalstoffen samenknijpen zodat hij zich weer kan ontspannen. Hierdoor komt er veel spanning te staan op de pees en peesplaat. Er ontstaat irritatie in de slijmbeurs. Ook nu gaat weer het afweermechanisme van het lichaam aan het werk. Deze zal proberen om het buisje week te maken (ontsteken dus) zodat er meer speling/ruimte in het buisje ontstaat. Op deze wijze krijgt de pees meer bewegingsvrijheid. Als de pees genoeg ruimte heeft verdwijnt ook de ontsteking.

Maar hiermee is eigenlijk de veroorzaker nog wel actief namelijk de spier. De spier moet ook behandeld worden om hetzelfde probleem te voorkomen. Wordt hier niets aan gedaan, dan zal de spier weer verder afvalstoffen verzamelen met als gevolg dat er weer een ontsteking zal plaatsvinden.
Hoe behandelen wij dit?
Wij gaan de spanning van de spier afhalen door middel van spiermassage zodat de ophoping van afvalstoffen tussen de spieren het lichaam kunnen verlaten via de normale weg. De spierspanning valt weg en hierop zal ook de ontsteking verdwijnen omdat de pees weer ruimte krijgt.

Wanneer kunnen we niet behandelen?

Dat is vaak het geval als het onze organen betreft. Die herstellen langzaam of helemaal niet. Dan moet er snel ingegrepen worden. Veelal door medicijnen.