top of page

Rugklachten
 

Er zijn verschillende soorten rugklachten.
We benoemen er twee, nl:

        

(1) De onderste rugklachten:

Spit

Ontstaat door verkramping van de dikke bilspier samen met de daaronder liggende spieren. Deze spieren zijn rondom het heupgewricht aangehecht en gaan vandaar onder de dikke bilspier naar het bekken, waar ze zijn aangehecht door middel van peesplaten.
Langdurige rugklachten ontstaan vaak door spieren die zich bevinden onder de dikke bilspier. Deze spieren kunnen verharden wanneer ze door de verzadiging van afvalstoffen, die zich tussen het spierweefsel hebben opgebouwd, hun werk niet meer kunnen doen. Door de verharding van deze spieren komt het bekken meestal eenzijdig vast te zitten. Het bekken dient er voor om op te treden als weegschaal arm. De rugwervel is het centrale middenpunt aan de bovenzijde van de weegschaalarm. De benen zitten aan de uiteinden van deze arm bevestigt, dat zijn de schaaltjes voor de gewichten (zie foto).
Op het moment dat het scharnierpunt (het heupgewricht, daar waar de weegschaalarm vast zit aan de ketting) vast komt te zitten kan de atlas (het onderste deel van de ruggenwervel) niet meer vrij bewegen. De spanning op de spieren die langs de wervelkolom lopen neemt toe. De peesplaten reageren op de toegenomen spanning en er ontstaat hevige pijn met heel vaak ook uitstraling naar de benen.








 

 

(2) De bovenste rugklachten:

Vastzittende schouderbladen (pijn tussen de onderste punten van het schouderblad)
Deze klachten komen het meest voor tijdens het snoeiseizoen in de tuin en bij huishoudelijke werkzaamheden waarbij een wankel trapje gebruikt wordt. Ook hier speelt het bovenste verhaal een grote rol. Alleen komt hier een spiergroep extra bij. Wij benoemen deze als de flankspier. Deze loopt van beide heupgewrichten schuin over de rug (wigwam tentvorm) naar de onderste punt van de schouderbladen, naast de rugwervel en zit daar aangehecht door middel van een peesplaat. Door over (st)rekking kunnen deze spieren gaan verkrampen. Meestal gebeurt de verkramping nadat u van het trapje bent gestapt en weer met beide benen op de grond staat.

Hoe behandelen wij dit:

Wij gaan door middel van spierstimulatie en speciale technieken de desbetreffende spieren weer tot ontspanning brengen zodat de spieren weer optimaal kunnen functioneren en de pijn hierop verdwijnt.

bottom of page